pojď se bavit!
HOME PŘIDAT PŘÍSPĚVEK

Humorné texty

Úvodní stránka
Menu
Zvesela.cz

Ze života kutilů

Cirkulárku bych zakázal pod trestem smrti," praví MUDr. Holub z Príbrami

Okruzní pila je jednoznacne nejnebezpecnejsím strojem na chatách a chalupách.

Vzdy kdyz ctu nejruznejsí casopisy a novinové prílohy venované kutilum, obdivuji to nonsalantní presvedcení jejich autoru, ze to ci ono je pro "sikovné ruce" hracka.

Jako by nám ti pánové a dámy chteli naznacit, ze sjednávat si odbornou firmu na takové banality, jako je výmena stresní krytiny, izolace podlahy nebo oprava elektroinstalace je bohapusté vyhazování penez.

Bud jak bud, tisíce neohrozených muzu a zen v nasem národe dnes a denne pokousejí osud a neváhají dokonce pohlízet do tváre smrti, hnáni touhou dokázat, ze to, co profesionál delá na základe nekolikaletého studia a praxe, hrave zvládnou sami bez obtízného skolení. Stací mít potrebné nástroje, návod a jde se na to. Tak potom vznikají príbehy z oboru cerného humoru, nebo , jak se ríká, nic tak cloveka nepobaví jako maléry jeho blizních.

Provrtaný sourek

Nevycerpatelnou studnicí kutilských historek jsou lékari.Koneckoncu, jsou to oni, u kterých vetsina príbehu, jejichz hrdinou je kutil a cirkulárka, vrtacka, sroubovák ci rnotorová pila nebo hoblovka, koncí. Zvláste bohatou sbírku mají lékari z rekreacních oblastí, protoze chata ci chalupa jsou pro kutila nejcastejsími polygony pro experimentování v duchu hesla udelej si sám.

MUDr. Jaroslav Trávnicek, obvodní lékar v Sedlici u Blatné, praví, ze uz se v tomto smeru nicemu nediví. "Kdyz jsem delal na chirurgii v Písku, dovezli nám pacienta,který si drzel ruku v rozkroku. Ten nebozák neco vrtal a místo aby pouzil sverák, drzel si drevo mezi koleny. Následkem bylo, ze si provrtal sourek. Kolega Krampa to nemohl sít, protoze ríkal, ze se smíchy neudrzí. Skoncilo to dobre, a pokud vím, tak následky toho úrazu po osetrení nebyly nakonec zádné."

Rucní vrtacka vubec je zdrojem nejruznejsích kratochvílí amatérských kutilu. Obetí pokusu dokázat, ze i intelektuál je schopen vyvrtat díru do zdi, byla manzelka jistého prazského lékare, který na své chalupe potreboval zavesit na zed krucifix po babicce. Ta moudrá zena svému muzi ríkala - Zbynku, já na to pozvu souseda, to je remeslník.

Pan doktor zaboril vrtacku do zdi, kdyz predtím zaaretoval spínac, takze kdyz se prístroj kousl, vymkl se mu z ruky a zacal rotovat sílenou rychlostí, aby se nakonec utrhl a odletel. Cestou vzaly za své starozitné hodiny, televizor a poté, kdy se odrazil od sicího stroje, na nemz uz nikdo nikdy nic neusije, bacil tu opatrnou dámu do hlavy. Kdyz ji s otresem mozku nakládali do sanitky, jeste prý zanaríkala - Zbynku, já ti to ríkala.

Prípady, kdy kutilské úsilí poskodí nevinnou obe , nejsou vzácné. MUDr. Trávnícek pamatuje príklad, kdy si jistý chalupár za cenu nezmerného úsilí vykopal ve skále zumpu. Tam, kde by odborník udelal zábranu predepsanou normou, tento amatér polozil pres zející jámu pouze preklizku. Tak "ulovil" svoji zenu, která po pádu do hlubiny utrpela kontuzi ledviny.

Prsty

Strojem nadmíru nebezpecným je okruzní pila-populární cirkulárka. "Tuhle masinu bych zakázal pod trestem smrti." praví MUDr. Pavel Holub, primár ortopedického a traumatologického oddeleni v príbramské nemocnici. Tech uríznutých prstu je nepocítané. Jenze: tem lidem jako by to nestacilo. Mel jsem prípad pacienta, který si amputoval prsty opakovane." Kdyz uz se stane, a prsty jsou utaty, bývá problém s jejich prisitím na puvodní místo. Nekdy je replantace nemozná kvuli poskození tkáne v míste utetí, nebo i proto, ze prsty proste nejsou k dispozici.

MUDr. Jan Skoula z prazské lékarské záchranné sluzby uvádí prípad, kdy kutil strcil tri prsty do hoblovky. Na dotaz lékare, kde je má, odpovedel, ze mu je sezraly slepice.

V lékarských análech je zaznamenán i prípad, kdy kutil, který prisel o prst pri sekání dríví, pouzil promptne vterinového lepidla.. Prst tím zachránil pouze do chvíle, nez mu byl v nemocnici opet amputován, protoze takto nalepený prst byl uz replantace neschopný.

A jsme-li uz u vterinového lepidla, uvedme i príklad dámy, která si amatérsky lepila nehty a protrela si oko. Oddelit slepená vícka potom dalo lékarum na ocním dost fusku, kdyz predtím museli uklidnit sluzbu konající sestru, která se dala do nezvládnutelného smíchu, kdyz se jí na dotaz, jaký má pacientka problém, dostalo prohlásení - já jsem si zalepila oko.

Výbuch na toalete

MUDr. Schwarz, reditel prazské záchranky, uvádí prípad amatérského naterace.

Dotycný pán natrel plot na chate. Ruce od barvy omyl hadrem napusteným technickým benzinem. Ten poté odhodil do suchého záchodu, kam vzápetí odesel za potrebou. Pritom si doprál cigaretu, kterou odhodil tamtéz.

Následující výbuch zpusobil tezké popáleniny sedacích partií amatérského naterace, který se vznesl do vzduchu, pricemz prorazil strísku kadibudky a zpusobil si otres mozku spojený se zlomeninou klícní kosti. Pri návratu k zemi to nevydrzela chatrná konstrukce sedáku nad jímkou, a ten chudák skoncil v hlubinách s obsahem pohríchu nevábným a zlomenou kyclí.

"Nekteré veci by nekterí jedinci meli delat v brnení, nebo si na to aspon vzít prilbu a ochranný stít pres oblicej," praví MUDr. Trávnícek. "Mel jsem tady pacienta, který sekal dríví hasicskou sekyrkou opatrenou na druhém konci spicákem, kterým si sám prorazil lebku."

Naprosto neuveritelné veci se mohou dít, zmocní-li se amatér míchacky. Dovezou-li na traumatologii cloveka, který vypadá, jako by ho poslapal slon, mozná ze to bylo práve proto, ze nesika mel v úmyslu pomoci mícháni betonové smesi tím, ze do míchacky strcil lopatu. Jakmile se mu lopata vynikla z ruky, nabrala ho za ksandy od montérek, nekolikrát ho vynesla do vzduchu a zase s ním bacila o zem. Privolaný lékar konstatoval mnohocetné zlomeniny a pohmozdené ohanbí, nebo rozkrok montérek se choval jako lis.

V jisté jihoceské obci je vzpomínána takríkajíc kolektivní katastrofa amatérských drevorubcu, kterí v dobrém úmyslu odstranit letitý akát, ohrozující kaplicku na návsi, pouzili lano zaprazené za buldozerem.Padající akát se následne zhoupl na drátech elektrického rozvodu, pricemz vytrhal nástresní sloupky nekolika domu, kde vzaly za své stíty a kusy strech. Potom dopadl na buldozer, jemuz zdemoloval kabinu a koreny vrostlé do základu kaplicky nakonec dokonaly dílo zkázy, protoze za své vzal i svatostánek.

O tom, co dokáze intelektuál s motorovou pilou v ruce, svedcí prípad z Benesovska. Ucitel základní skoly zacal prorezávat oresák tím zpusobem, ze usedl na rezanou vetev, pricemz rez vedl mezi sebou a kmenem. Klasický prípad podrezání vlastní vetve pod sebou, s trímesícním pobytem v nemocnici. Z téhoz soudku je prípad amatérského tesare, který vypujcenou retezovou pilou zcela bez uvazování prerízl trám spojující pozednice krovu ve chléve,tzv. hambalek, protoze mu vadil pri prebudování chléva na garáz. Následkem bylo okamzité zhroucení strechy, pod jejímiz troskami nebozák pohrbil sebe i svuj automobil'. Mohl mluvit o stestí, ze sám spocinul v dutine vedle svého vozu jen se zlomeninou zeber.

Jistice a bidety

Obzvláste populární jsou v lékarských kruzích amatérstí elektroinstalatéri. Smrtelné úrazy ponechejme protentokrát stranou. Kazdý odborník vám rekne, ze hrouzit se do útrob televizoru sroubovákem bez izolace a sede pri tom na ústredním topení, je pitomost první trídy. Dotycný kutil vypovídal v nemocnici, kam byl odvezen ve znacne zbedovaném stavu, ze ho to "prvne koplo do zadnice" poté "vlítl ksichtem do bedny", a kdyz bezmocne lezel na zemi, mohl jen sledovat zpod ozehnutého obocí, jak od horícího prijímace chytá nábytková stena. Od té doby je silne alergický na televizní hokejové prenosy, protoze touha spatrit prvoligový mac ho privedla k osudovému rozhodnutí odstranit závadu svépomocí.

Zcela primerený veku computeru je prípad jisté inzenýrky, která monitor svého pécécka omývala mokrým hadrem za provozu. Lékar, který ji resuscitoval, jí poradil, a príste prístroj alespon vypne a kdyz uz, tak a ten hadr aspon predem vyzdímá.

Pod regálem

Nikdy neverte prodavacum nábytku, ze sestavit to ci ono je hrackou. Prodavaci lzou a montázní návody zastírají rizika s tím spojená. V lékarských análech jo zaznamenána i desivá príhoda jistého doktora obojího práva, který uveril, ze sestavení regálové steny z nerezových trubek zvládne i amatér.

Sestavení opravdu zvládl, a kdyz se s regálem dostal do trímetrové výse u stropu své advokátní kanceláre, mel ho podle návodu ukotvit ve stropu sroubovacími hroty. Jakmile nekolikrát otocil maticí, regál se odlepil od steny i s nestastným juristou. Pod trubkami a nepohyblivého ho nasli kolegové az nazítrí ráno v ponekud potupné situaci, protoze se v tom stavu nemohl uchýlit na toaletu.

Zcela rizikovým chováním je zlozvyk ukrývat potrebný spojovací materiál v ústech. Kazdý lékar vám potvrdí, ze pokud spolknete hrst nerezových vrutu, jako jistý státní zamestnanec, který si svépomoci montoval kuchynskou linku, existuje jen malá moznost, ze vyjdou prirozenou cestou.

Vyjma újmy fyzické, existuje i reálné nebezpecí, ze se kvuli svépomocné montázi nábytku dostanete i do blázince. Lékari sice mají sklon nekdy prehánet, ale proc neverit známému prazskému sexuologovi, který tvrdí, ze má uz rok v péci kutila, který provozoval sex na svépomocne smontované palande, která se pod náporem vásne zhroutila.

Ten muz má od té doby problémy s erekcí a úspechem terapeuta je prý uz to ze prestal koktat.

Zabijacka

Na záver malá statistika. Podle lékaru prý nejcastejsí obetí kutilství profese vojáci z povolání. Domácí výbuchy a katastrofy spojené s pozáry zpusobují hlavne pedagogové a zeny v domácnosti. Na montáze nábytku a vubec vse, co se delá podle návodu by si meli dát pozor právníci, protoze ti mají sklon posetile verit úredním návodum! Ze k úrazu muze prijít i technik, dokládá prípad svépomocného rezníka, obcanským povoláním stavebního inzenýra.

Místo prase omrácil sebe a vydesené zvíre potom pokousalo nekolik zabijackových hostu, jimz musela být dána protitetanovka.

A jeste poslední historka o tom, ze fusovat se dá i do medicíny. MUDr. Schwarz vzpomíná na prípad amatérského osetrení jistého zedníka, který padl pod neobvykle vysokou dávkou alkoholu, pricemz chrcel a podivne slintal.

Jeho neméne zrízení kumpáni to okamzite diagnostikovali jako epileptický záchvat. "Pacienta" znehybnili tím, ze na nej nalehli vsí silou a podle jakési zmatené teorie, ze epileptikum se musí vkládat neco mezi zuby, mu tam narvali násadu od lopaty. Vyjma polámaných zeber si musel potom dotycný porídit i zubní protézu.

Pokud jste pod vánocním stromkem nenalezli vrtacku ci hoblovku, nic si z toho nedelejte. Chopte se sroubováku a bezte naboso vymenit vypínac v koupelne stojíce na mokrém rucníku. Preji vám príjemný pobyt na jednotce intenzívní péce.
zpět na seznam
ohodnoť povídku:
1 2 3 4 5

Doporučujeme: Cestovní systém Dřevo Plzeň Emona Kroni Maledivy PixelEU Referáty Taxi Plzeň Vtipy Weby na míru Zvesela